HOUTBOUW

Wilt u graag een woning bouwen in hout? Of twijfelt u nog en wilt u meer weten over de voordelen van de verschillende bouwmethodes in hout? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek. 

Maquette houtbouw
HOUTBOUWSYSTEMEN

 

In Noorwegen heb ik houtbouw architectuur gestudeerd en ik heb kennis opgedaan van houtskeletbouw (HSB) en massiefhoutbouw (CLT – Cross-Laminated Timber oftwel kruislaaghout). Het is belangrijk per project te bekijken wat de juiste bouwmethode is.  Je zult versteld staan van de mogelijkheden van bouwen met hout! 

 

Als kleindochter van een timmerman en dochter van een zelfbouwer ben ik van jongs af aan geïntrigeerd door het bouwen met hout. De oneindige mogelijkheden, de flexibiliteit en toegankelijkheid van het bouwen met hout en de eigenschappen; de warmte, de geur en geen enkel patroon hetzelfde. Laat staan nog het duurzame aspect!

BIOBASED MATERIALEN

 

Op mijn atelier heb ik een grote collectie biobased bouwmaterialen, voornamelijk gevelbekleding, isolatie en plaatmaterialen. Denk daarbij aan onbehandeld, gemodificeerd en gebrand hout en isolatie van houtvezel, vlas, cellulose, oude spijkerbroeken en wol.

 

Naast dat het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen beter voor de natuur is, zijn ze ook nog eens beter geschikt om warmte buiten je woning te houden dan de 'traditionele' synthetische isolatie materialen. Dit heeft te maken met de faseverschuiving.

 

Meer weten? Kom eens langs om te kijken en te voelen en ik kan toelichten wat de voordelen en toepassingen zijn van de verschillende producten. 

Biobased isolatie
EXPERT KENNISSESSIE

 

Een jubileum, een mooi moment om terug te kijken, maar tevens een mooie gelegenheid om naar de toekomst te kijken. En de toekomst van de bouw zit in de houtbouw!

 

Ter gelegenheid van het 10 jarige jubileum van Anne Laros Architectuur organiseerde ik een openbare kennissessie over de mogelijkheden en laatste ontwikkelingen in de houtbouw met als gastspreker hout en biobased expert Pablo van der Lugt.

 

Hij onderbouwt op een wetenschappelijke en zeer inspirerende manier dat bouwen met hout de toekomst heeft en aanzienlijk bijdraagt aan het herstel van moeder aarde. Weer een bevestiging dat we biobased en circulair moeten gaan bouwen!

 

Door de diversiteit aan gasten ontstonden er interessante gesprekken en connecties en iedereen ging met een positief gevoel huiswaarts met het boek ‘De Houtbouw Revolutie’ van Pablo van der Lugt en Atto Harsta onder de arm. Een zeer inspirerend en geslaagd (netwerk) evenement wat vraagt om een jaarlijkse terugkeer.

VPRO TEGENLICHT GASTSPREKER

 

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending over 'Houtbouwers' werd een Meetup georganiseerd waar ik als gastspreker werd uitgenodigd. Tijdens deze zeer inspirerende avond heb ik als architect en liefhebber van houtbouw, mijn visie mogen geven op bouwen met hout in het algemeen en dan met name over het gebruik van CLT en wat de voordelen, de nadelen en de bezwaren van (potentiële) opdrachtgevers zijn.

Aflevering niet gezien? Kijk hem hier terug. 

CLT Anne Laros Architectuur