EIGENZINNIGE PROJECTEN

Waarom de eigenzinnige opdracht(gever)?
 

Ik werk graag aan projecten met een uitdaging. Dat zijn niet per se grote gebouwen of projecten met een groot budget. Juist de projecten waar beperkte ruimte of beperkt budget is, vraagt om creativiteit. En dat is nou net waar ik goed in ben. 

 

Ook werk ik graag met een eigenzinnige opdrachtgever, die samen met mij het aandurft iets bijzonders neer te zetten. Een ontwerp van een huis maken op basis van een verzameling tweedehands bouwmaterialen? Of dat smalle gat in het bouwblok opvullen met een woning? Een monumentale watertoren transformeren tot indoor klimhal? Het kriebelt al om kriebelschetsen voor u te gaan maken. 

 

In mijn projectenoverzicht licht ik enkele projecten toe en leg ik uit wat er voor mij zo bijzonder aan was. Op deze pagina licht ik wat meer toe over de soorten opdrachten waar ik aan werk. 

TRANSFORMATIES

 

Hoe mooi is het om een bestaand pand te kunnen behouden door het een nieuwe functie te geven, te transformeren of uit te breiden. De ruimtelijke puzzel, het verduurzamen van oude panden en andere uitdagingen die daarbij komen kijken spreken mij erg aan. Ontwerpen zijn in respect tot de bouwhistorie van het pand; en soms stel ik een eigenzinnige ingreep voor waardoor het bestaande pand zelfs beter tot zijn recht komt. Projecten waar ik aan gewerkt heb: 


– Van kerk tot woning 

– Van boerderij (schuur) tot woning

– Van kantoor tot woning

– Van fabriek tot woning

– Van gymzaal tot woning

– Van huisartsenpraktijk tot woning
– Van kantoor ambassade tot woning
– Van kassencomplex tot recreatie en woningen 

– Rijksmonumenten en Gemeentelijke Monumenten 

HOUTBOUW

 

Als kleindochter van een timmerman en dochter van een zelfbouwer ben ik van jongs af aan geïntrigeerd door het bouwen met hout. De oneindige mogelijkheden, de flexibiliteit en toegankelijkheid van het bouwen met hout en de eigenschappen; de warmte, de geur en geen enkel patroon hetzelfde. Laat staan nog het duurzame aspect!

 

In Noorwegen heb ik houtbouw architectuur gestudeerd en ik heb kennis opgedaan van houtskeletbouw (HSB) en massiefhoutbouw (CLT – Cross-Laminated Timber oftwel kruislaaghout). Het is belangrijk per project te bekijken wat de juiste bouwmethode is.  Je zult versteld staan van de mogelijkheden van bouwen met hout! 

 

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending over 'Houtbouwers' werd een Meetup georganiseerd waar ik als gastspreker werd uitgenodigd. Tijdens deze zeer inspirerende avond heb ik als architect en liefhebber van houtbouw, mijn visie mogen geven op bouwen met hout in het algemeen en dan met name over het gebruik van CLT en wat de voordelen, de nadelen en de bezwaren van (potentiële) opdrachtgevers zijn.

SPEELS EN PERSOONLIJK

 

Je komt niet bij mij voor een dertien in een dozijn ontwerp, maar voor een persoonlijk ontwerp met eigenzinnigheid. Speelse indelingen met bijzondere vormen, spannende doorkijkjes, verstopplek voor de kids of een enorme hangmat voor de ouders. De kwaliteit van een ontwerp zit in de ruimte en niet zozeer in de dure afwerking of dure meubels.

 

Ik analyseer wat de opdrachtgevers écht nodig hebben, soms zit de oplossing van het probleem heel ergens anders. In de eerste fase ontwerp ik altijd meerdere opties waaronder één verrassingsoptie. Hierin probeer ik altijd iets persoonlijks van de opdrachtgevers te verwerken. 

Om een voorbeeld van een persoonlijk speels ontwerp te geven; toen ik een woning aan het opmeten was voor het ontwerp, liep mijn opdrachtgever in de regen op zijn sokken naar buiten om kruiden te knippen voor zijn omelet. Vervolgens heb ik in het ontwerp van de uitbouw een plantenbak volledig geïntegreerd in het metselwerk. In de keuken kon je een groot schuifraam openen en van daaruit kon je zo je verse kruiden knippen. 

ZELFBOUW

 

Waarom noem ik specifiek de zelfbouwer? Als ik een opdrachtgever heb die zelf gaat bouwen vergt dat een andere aanpak in de ontwerpfase en de bouwfase. Ik denk mee in de haalbaarheid en (on)mogelijkheden en als architect moet ik flexibel zijn en snel kunnen schakelen; tweedehands ramen op de kop getikt? Dan moet het ontwerp daarop worden aangepast. De skills van de bouwer en de materialen bepalen grotendeels het ontwerp. 

 

Out of the box ontwerp, innovatieve woonvorm of een tiny house? Heb je wel de skills om zelf te bouwen, of ben je bereid om het te leren, maar mis je creatieve ideeën? Samen maken we een gaaf ontwerp binnen de grenzen van wat mogelijk is met het zelf klussen. 

 

Samen met mijn man heb ik zelf al veel verbouwd en gebouwd; van lassen tot metselen, van fundering storten tot dakbedekking aanbrengen. Door mijn eigen ervaring kan ik mijn opdrachtgevers goed begeleiden.