Zolder verbouwing
Nootdorp

  • Bestaande situatie: een lege zolder, 6m hoog aan de ene zijde, 3m hoog aan de andere zijdeBestaande situatie: een lege zolder, 6m hoog aan de ene zijde, 3m hoog aan de andere zijde
  • Nieuwe situatie – de zolder verdieping: drie kinderkamers, een badkamer en een kleine bergingNieuwe situatie - de zolder verdieping: drie kinderkamers, een badkamer en een kleine berging
  • Nieuwe situatie – de zolder verdieping: alle kamers een kleine vliering en de gemeenschappelijke speelruimte met hangnetNieuwe situatie - de zolder verdieping: alle kamers een kleine vliering en de gemeenschappelijke speelruimte met hangnet
  • Nieuwe situatie – perspectivische doorsnede 1Nieuwe situatie - perspectivische doorsnede 1
  • Nieuwe situatie – perspectivische doorsnede 2Nieuwe situatie - perspectivische doorsnede 2
  • Nieuwe situatie – 3D impressiesNieuwe situatie - 3D impressies
ZH116 // zolder verbouwing
Nootdorp / 2014 / woningbouw / voorlopig ontwerp

 
Voor de hoge zolder van deze nieuwbouw hofwoning heb ik een ontwerp gemaakt voor een heus kinderparadijs. Er zullen drie slaapkamers komen, een kleine badkamer, berging en een algemene speelruimte; ondanks de hoogte een boel functies voor de ruimte. De grove indeling was al snel bepaald; elk van de drie kinderkamers gepositioneerd aan een raam en gebruik maken van de hoogte door een vliering te plaatsen. Vervolgens was het mijn taak om de ruimte niet alleen praktisch in te delen maar om er ook echt iets bijzonders van te maken.
 
Aangezien de kinderkamers zelf niet heel groot zijn, krijgt elke kamer een eigen vliering, breed genoeg om later zelfs een twijfelaar te plaatsen. Via een schuifdeur heeft elke kinderkamer vanaf de vliering toegang tot de algemene speelvliering. Een open ruimte met een vaste speelgoed-/boekenkast en enkele fatboys waar menig spelletje gespeeld kan worden of films gekeken kunnen worden. Door het plaatsen van een permanent speel-/hangnet boven het trapgat wordt de speelruimte bijna twee keer zo groot terwijl de lichtinval en de vrije hoogte behouden blijven. De algemene speelruimte zal via een smalle vaste zoldertrap ook toegankelijk zijn voor de ouders.
 
Momenteel wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt in definitieve tekeningen waarin o.a. de materialen, de constructie, de detaillering, het leidingwerk en de lichtpunten worden aangegeven. De planning is om in april te starten met de verbouwing van de zolder.
 


>> Lees hier over een creatieve sessie met de kids voor deze zolderverbouwing!