Pakhuizen // Museum
Trondheim

  • Ontwerp museum – nieuwe situatieOntwerp museum - nieuwe situatie
  • Oude situatie; twee lege vervallen houten pakhuizen en een misplaatste betonnen reusOude situatie; twee lege vervallen houten pakhuizen en een misplaatste betonnen reus
  • De nieuwe entree van koperDe nieuwe entree van koper
  • Koperen doorgangen tussen de pakhuizenKoperen doorgangen tussen de pakhuizen
  • Een verticale snede toont de constructie van het gebouwEen verticale snede toont de constructie van het gebouw
  • De bovenste verdiepingen zijn geheel getransformeerdDe bovenste verdiepingen zijn geheel getransformeerd
  • Door het openbreken ontstaat een prachtige ruimteDoor het openbreken ontstaat een prachtige ruimte
  • De nieuwe gevel  is een spel van licht, hout en kleurDe nieuwe gevel is een spel van licht, hout en kleur
  • De gevel lijkt aan de buitenzijde vrij dicht…De gevel lijkt aan de buitenzijde vrij dicht...
  • …maar laat veel licht door....maar laat veel licht door.
  • Een vide over het gehele betonnen gebouw en een nieuw dakEen vide over het gehele betonnen gebouw en een nieuw dak
TRONDHEIM PAKHUIZEN // MUSEUM ONTWERP
PAST/PRESENT/FUTURE
Trondheim (NO) / 2012 / onderzoek

De meest gefotografeerde plek in Trondheim (Noorwegen) zijn de oude houten gekleurde pakhuizen langs de rivier in het oude stadscentrum. Hoewel iedereen verliefd is op het beeld van deze pakhuizen, zijn de gebouwen en de directe omgeving in verval.

Dit project over het hergebruik van deze pakhuizen bestaat uit een thesis, een masterplan voor het gebied en een ontwerp.

Anne Laros werd gevraagd om dit project te presenteren op een nationale conferentie in Noorwegen (Nasjonal sjøhuskonferanse 2012). Tevens heeft ze zelf een exhibitie georganiseerd en heeft het project de Noorse krant behaald.

>> Naar Masterplan
>> Naar Thesis
>> Museum ontwerp:


 
Drie totaal verschillende pakhuizen zijn getransformeerd tot één museum, waarbij er op verschillende manieren is omgegaan met de transformatie. Het oudste houten pakhuis (1800) behoudt zijn karakteristieke donkere sfeer, door het maken van een verticale snede door het gebouw ontstaat een spannend beeld. Van het andere houten pakhuis (1868) zijn de bovenste verdiepingen volledig getransformeerd. Het betonnen pakhuis (1955) heeft een nieuwe gevel gekregen waardoor het beter in de omgeving past. Door de terug liggende glasgevel met lamellen ervoor en de centrale vide over de gehele hoogte van het gebouw zijn zeer lichte ruimtes ontstaan.

Koper was vroeger een van de belangrijkste exportproducten opgeslagen in de pakhuizen. Vanwege de historische connectie en het uiterlijk van koper is ervoor gekozen om de drie gebouwen onderling te verbinden door middel van de routing door koperen doorgangen. Zo is ook de nieuwe entree in koper uitgevoerd. Tevens is het oude overdekte pad aan de waterzijde weer in ere hersteld.