Renovatie monumentaal pand
Lange Voorhout Den Haag

  • Lange-Voorhout-Den-HaagLange-Voorhout-Den-Haag
Lange Voorhout // Renovatie monumentaal pand
Den Haag / 2015 / woningbouw / ontwerpfase
(om privacyredenen zullen er geen foto’s van het pand worden geplaatst)

 
Aan de mooiste laan van Den Haag werk ik aan een grootschalige renovatie van een historisch pand. Met het oog op de toekomst willen de opdrachtgevers graag een personenlift laten plaatsen van de begane grond tot aan de tweede verdieping. Een uitdagende klus om een ontwerp te maken wat haalbaar is en waarbij tevens de karakteristieken van het pand gespaard blijven. Op de begane grond bevindt zich namelijk alleen een vestibule met de trap naar de eerste verdieping en een trap naar de kelder, de ruimte voor een lift is dus beperkt. Voor deze optie zal er constructief een grote ingreep plaatsvinden en zullen de oude trappen verloren gaan. Wel blijf je de oorspronkelijke entree en looplijnen gebruiken. Een andere optie is de lift aan de achterzijde van het pand te plaatsen, waardoor geen aantasting van de oude trappen en oude indeling nodig is. Echter gebruik je dan niet meer de oorspronkelijk entree en kom je op de eerste verdieping binnen in de keuken en op de tweede verdieping in de logeerkamer. Samen met de opdrachtgevers maak ik een zoektocht naar de beste oplossing.

Naast de constructieve ingreep rondom de lift, zal er een nieuwe trap naar het dakterras worden gemaakt en zal er een doorbraak worden gemaakt tussen de keuken en bijkeuken, zodat er een grote open keuken ontstaat. Er zal een nieuwe keuken worden geplaatst en tevens worden de sanitaire ruimtes vervangen. Verder zal merendeel van het werk renoverend van aard zijn: het plaatsen van dubbelglas, herstellen van de houten kozijnen, vervangen van elektra- en leidingwerk en het herstellen van het interieur. Ik begeleid de opdrachtgevers van de eerste schets tot de vergunningaanvraag en tijdens de gehele verbouwing.

Voor de start van het ontwerptraject ben ik eerst de archieven ingedoken en is er een kleine historische verkenning gedaan. Van wanneer het pand dateert weten we niet precies, maar de eerste bebouwing op dit perceel verscheen rond het begin van de 15e eeuw, wellicht zijn hier in de kelder nog resten van te vinden. De voorgevel lijkt een vroeg 17de eeuws renaissance gevel. Aan de deuren, plafonds en de haard is te zien dat er in de 18e eeuw (voor 1750) een verbouwing van het interieur heeft plaatsgevonden. Aan het eind van de 18e eeuw werd het voorhuis voorzien van een extra verdieping en vervolgens werd begin 20e eeuw de kap van het achterhuis verbouwd. Zo zie je maar weer dat door wijzigingen in levensbehoeftes zo’n pand door de eeuwen heen blijft wijzigingen. Zo ook begin 21e eeuw met het plaatsen van een personenlift!