Nieuws

Herenhuis verbouwblog #2

Door middel van een verbouwblog geef ik een kijkje achter de schermen bij een van mijn projecten. Een herenhuis (voormalig studentenhuis) in het centrum van Den Haag zal flink onder handen worden genomen. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n intensieve verbouwing? Met deze blog zal ik regelmatig terugblikken op wat er allemaal gedaan is en vooruit blikken op wat er komen gaat.

>> Naar de projectpagina
>> Naar Bouwblog #1


 
Voorgevel

#2. Minder muren = meer staal!

 
Er is een hoop gebeurd sinds de laatste blog; tijd om terug te blikken. Aangezien op verschillende plekken in het huis tegelijk wordt gewerkt en er een hoop gaande is, zal deze blog toegespitst zijn op de begane grond. In de vorige blog hebben jullie al een render kunnen zien van de nieuwe keuken en nieuwe achterpui, maar dat is niet de enige grote verandering op de begane grond. Vanuit de opdrachtgevers kwam de wens om de begane grond zoveel mogelijk te openen; gewenst was een grote open woonkeuken gericht op de tuin en het liefst ook de kamer in open verbinding met de keuken.
 
 
De keuze om de vaste kasten te slopen was al snel gemaakt, echter doordat de trappartij zich middenin de ruimte bevindt was het niet mogelijk om van de begane grond één grote open ruimte te maken. Aan het begin van de ontwerp fase is nog gekeken naar verschillende mogelijkheden om de trap op begane grond te verplaatsen, maar doordat het pand erg smal is (3,7m breed), was het niet mogelijk de trap te verplaatsen zonder afbreuk te doen aan de indeling van de bovenliggende kamers. Bovendien was het ook zonde geweest om het fraaie trappenhuis met bovenliggend daklicht (deels) te slopen.

Door het trappenhuis juist te betrekken bij de open woonkeuken voelt de keuken niet alleen ruimer, het geeft ook een speels effect, vanaf het bordes kijk je zo de keuken in. Tevens wordt er vanaf het bordes een kleinere doorkijk naar de woonkamer gecreëerd. De ruimte onder de trap wordt effectief gebruikt voor een toilet en een berging.

Het geeft een hoop ruimte, echter heeft het slopen van drie dragende muren wel grote consequenties voor de draagconstructie en de stabiliteit. Dit wordt opgelost door een hoop staal te gebruiken; drie balken in de vloer van de 1e verdieping, twee kolommen weggewerkt in de woningscheidende wand en tot slot om de stabiliteit van het pand te blijven waarborgen een stijf vlak van multiplex platen in de vloer van de 1e verdieping en een stalen windverband weggewerkt in een nieuw wandje tussen woonkamer en trap. Plus uiteraard veel overleg tussen gemeente, constructeur, aannemer en opdrachtgever.

Er moet nog een hoop gebeuren, maar met het plaatsen van de nieuwe keuken vorige week is een grote stap gemaakt. De nieuwe achterpui, het toilet, de vloerverwarming, de parketvloer en de nodige afwerking volgen nog. In de volgende verbouwblog meer over de bovenste verdiepingen!
 
 

  • alt
    De begane grond zoals het was
     
  • alt
    Het ontwerp voor de nieuwe situatie
     
  • alt
    Zicht vanuit de keuken – De eerste dragende muur en de vaste kasten zijn gesloopt en de eerste stalen ligger is geplaatst. En voor de oplettende kijker: niet de voetjes van de vloer, maar de voetjes door de vloer!
  • alt
    Zicht vanuit de kamer – Ondertussen zijn de andere muren ook gesloopt en wordt de trap tijdelijk gestut.
     
  • alt
    Zicht vanuit de keuken – Meer open dan dit kan bijna niet, het zal echter ook niet zo blijven, de wanden van het toilet moeten nog worden geplaatst.
  • alt
    Sleuven in de muren voor de stalen kolommen en het nodige elektra
     
  • alt
    Zicht naar boven – Toen het plafond nog open lag, kreeg je vanuit de keuken een mooie doorkijk helemaal tot aan het daklicht.
     
  • alt
    Daklicht boven het trappenhuis – De ruitjes in verschillende kleuren en patronen zullen worden vervangen voor melkglas ruitjes.
     
  • alt
    Zicht naar beneden – Vanaf de tweede verdieping kan je nu helemaal tot in de woonkamer kijken.
     
  • alt
    Zicht vanaf trap – Vanaf de trap kijk je straks via een speelse opening de woonkamer in. Het huis heeft hier een mediterraanse sfeer gekregen door de kleur van het voorstrijkmiddel voor het stucwerk.
  • alt
    Zicht vanaf bordes – Vanaf het bordes kijk je zo de keuken binnen. Tevens zie je hier goed de stalen balk in het plafond die de bovenliggende muren opvangt.
  • alt
    De nieuwe keuken – De nieuwe keuken is geplaatst, er kan in ieder geval een eitje worden gebakken. Nu nog de nieuwe pui, vloer en afwerking.
  • alt
    Zicht vanaf bordes – Doordat de trap in open verbinding staat met de keuken voelt de ruimte groter en krijg je een speels effect. Een nieuwe leuning in oorspronkelijk stijl moet nog worden geplaatst.