Nieuws

Herenhuis verbouwblog #1

Door middel van een verbouwblog geef ik een kijkje achter de schermen bij een van mijn projecten. Een herenhuis (voormalig studentenhuis) in het centrum van Den Haag zal flink onder handen worden genomen. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n intensieve verbouwing? Met deze blog zal ik regelmatig terugblikken op wat er allemaal gedaan is en vooruit blikken op wat er komen gaat.

>> Naar de projectpagina
>> Naar Bouwblog #2


 
Voorgevel

#1. Een heuse sloopparty!

 
Er staat heel wat te gebeuren en eind december moet het werk klaar zijn. De eerste weken stonden vooral in het teken van sloop. Én puin verwijderen. En nog meer sloopwerk én nogmaals een container vol puin. De sloop begon eigenlijk al zelfs voordat de aannemer überhaupt begonnen was. De verbouwing werd namelijk afgetrapt met een heuse sloopparty! Vrienden en familie van de opdrachtgevers konden zich volledig storten op het sloopwerk. Met een koevoet in de ene hand en een biertje in de andere hand is heel wat werk verricht. En op een kleine lekkage na zijn er gelukkig geen ongelukken gebeurd.

Nog voor de sloopparty heb ik op de dag van de sleuteloverdracht samen met de toekomstige bewoners een grondige inspectie gedaan van het pand waarbij meteen al het een en ander aan jaren ’70 lambrisering van de muur werd getrokken. Dat zag er gelijk al stukken beter uit. Helaas kwamen we tijdens de inspectie ook een minder leuke verrassing tegen. In de hoek van de keuken, waar eerder een wasmachine stond, trokken we nietsvermoedend een luikje in de vloer open. Een nare geur en een zwerm vliegjes kwamen je tegemoet; het bleek een open afvoerput te zijn. Niet prettig en vooral niet hygiënisch in een moderne keuken! Uit de archieftekeningen bleek dat dit oorspronkelijk ook niet zo bedoeld was. Op begane grond lag vroeger de pui van de achtergevel een meter verder naar binnen ten opzichte van de huidige pui; de open afvoerput was dus vroeger buiten.

Dit verborgen gebrek gaf de definitieve doorslag om de begane grondvloer volledig te slopen. De vloer bestond voor het grootste deel uit een granitovloer op zand en voor een deel uit vloerdelen op een houten balklaag. Eerder bestond nog de twijfel om, uit kostenbesparing, bovenop de bestaande vloer een cementdekvloer met vloerverwarming te plaatsen of de vloerverwarming in te frezen in de granitovloer. Door echter de volledige begane grondvloer te slopen en een nieuwe combinatievloer te plaatsen kon wel meteen alles goed worden aangepakt: vloer volledig geïsoleerd, oude gietijzeren rioolpijpen vervangen en geen open afvoeren meer. Een verstandige keus; bovendien bleken achteraf de koppen van enkele houten vloerbalken al flink aangetast.

 
De komende weken zullen onder andere de volgende werkzaamheden plaats vinden:
– slopen van enkele muren
– opvangen van de doorbraken in de dragende muren met stalen constructies
– plaatsen van de combinatievloer en cementdekvloer met vloerverwarming
– plaatsen van een nieuwe glaspui in de keuken
– plaatsen van een nieuwe keuken
– plaatsen van twee nieuwe toiletten
– plaatsen van een nieuwe badkamer met daklicht
– renoveren van het verzakte dak
– alle ramen voorzien van dubbelglas
– vervangen van elektra, riool, gasleidingen, waterleidingen, aan- en afvoeren enz.
– en uiteraard het nodige stuc- en schilderwerk

 
In de volgende verbouwblog meer over het architectonisch ontwerp en de constructieve doorbraken!
 
 

 • alt
  Kantoorruimte nu nog met jaren ’70 lambrisering – De dag van sleuteloverdracht
 • alt
  En dezelfde ruimte de dag na de sloopparty (let op de mooie erker met glas in lood!)
 • alt
  De “luxe” badkamer en suite vóór de sloopparty
 • alt
  En wat er over is gebleven van de “luxe” badkamer en suite na de sloopparty
 • alt
  De keuken toen het nog een studentenhuis was
 • alt
  De huidige keuken, vloer eruit en volledig gestript
 • alt
  Een impressie van de toekomstige keuken met nieuwe pui – door de tafel in het verlengde van het kookeiland te plaatsen wordt de lengte van de ruimte benadrukt
 • alt
  Verborgen gebreken – Open afvoerput in de keuken
 • alt
  Verborgen verrassingen – Fraaie originele schouw komt tevoorschijn achter de jaren ’70 ombouw
 • alt
  Helaas in deze kamer een minder fraaie schouw. De schoorsteen blijft intact en de schouw zal worden omgebouwd met een achterwand voor het bed
 • alt
  Een schets van de ombouw – open vakken, stopcontacten en verlichting zullen worden geïntegreerd in de achterwand